Kenapa kita perlukan makanan tambahan?

Assalamualaikum..

Doa dan harapan yang berpanjangan semoga kita sentiasa dalam keadaan sihat dan baik dan berada dalam rahmat dan keampunan dariNya. ameen ya rabb

Apa itu makanan tambahan?

Makanan tambahan menurut USFDA ialah makanan kesihatan yang mengandungi vitamin dan mineral dalam bentuk pil, cecair atau minuman herba. Mengambil makanan tambahan tidaklah salah terutama untuk wanita yang menghadapi masalah haid yang terlalu banyak, mengandung atau bersalin dan usia lanjut. Anda perlu berhati-hati untuk memilih jenis produk makanan kesihatan. Pilihlah yang terbaik dan telah terbukti keberkesanannya kepada kesihatan penggunanya.



Beberapa panduan diperlukan untuk mereka yang gemar mencuba produk makanan tambahan yang terdapat di pasaran.
Mengapakah anda perlu mengambil makanan tambahan?
Tahukah anda, apa yang terkandung dalam makanan tambahan itu?
Adakah produk makanan tambahan ini berisiko atau mengandungi kesan sampingan pada diri anda?
Apakah jenis-jenis makanan tambahan yang terbukti baik untuk kesihatan wanita?

Menurut kajian juga, antara lelaki dan perempuan...perempuan/wanita lebih mudah terpedaya dengan iklan makanan tambahan ini. Sebenarnya bukan terpedaya, tetapi wanita lebih prihatin dan sensitif. Tak percaya, tanya diri sendiri ;)

Mengapa Vitamin (Pemakanan Tambahan) Adalah Penting?
  • Kerana Pemakanan Tambahan Adalah Keperluan Asas, Tiada Pilihan Lagi
  • Tubuh kita perlukan dos yg lebih tinggi bagi sesetengah vitamin,
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin ditanam di atas tanah yg kurang subur,
  • Mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa memasaknya,
  • Gaya hidup kita mungkin mengganggu penyerapan zat makanan,
  • Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan kita,
  • Kita mungkin kerap makan di luar,
  • Gaya hidup yang tidak aktif,
  • Banyak stress di tempat kerja, di jalanan dll,
  • Kerap demam atau jangkitan selesema dll
  • Makanan kini digabungkan dengan bahan kimia, bahan awet, pewarna, perisa MSG dll.
  • Peningkatan penyakit berkaitan diet (serangan jantung, kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi, osteoporosis dll)

Siapa Yang Sangat Perlukan Vitamin ?
  • Pengidap penyakit yang tenat,
  • Orang yang memelihara diet makanan,
  • Orang yang terlalu alahan ‘alergi’ dgn makanan,
  • Kanak-kanak yang membesar,
  • Remaja, pelajar sekolah yang meningkat usia,
  • Wanita hamil dan ibu yg menyusukan,
  • Warga tua,
  • Ahli sukan,
  • Pekerjaan yang stress tinggi,
  • Selepas pembedahan,
  • Pekerja shift
  • Mereka yang mencari kesihatan melalui pemakanan tambahan.

Makanan tambahan yang mana?

Anda disyorkan dengan program yang disediakan oleh Shaklee Corporation.

Kenapa Shaklee?

Shaklee Corporation adalah pengeluar makanan tambahan yang terulung dan yang terbesar sehingga kini di mana ia ditubuhkan pada tahun 1956 (bahkan penyelidikan dan pengeluaran bermula seawal 1915 lagi) oleh Dr Forrest C Shaklee pakar bidang pemakanan berkhasiat (pengasas Vitalized Mineral (VITAMIN) dan MLM) yang kini menjalin usaha sama dengan kumpulan syarikat farmaseutikal terkemuka dunia, Yamanouchi sejak 1989.

Mengapa Shaklee – kerana latar belakang syarikat yang baik; makanan tambahan yang nature / fitrah; berasaskan penyelidikan, ujian klinikal dan piawaian kawalan kualiti yang tinggi.

Halal

Rujuk akhbar utama tanah air iaitu The New Straits Times dan Berita Harian pada hari Rabu, 17hb April 2002, Utusan Malaysia hari Khamis 18hb April 2002 dan Borneo Post pada hari Jumaat, 19hb April 2002.


Kenapa Produk Luar Negara?

Sabda RasuluLlah (SallaLlahu Alaihi Wasallam) bermaksud “Hikmah itu barangan tercicir orang mukmin, di mana sahaja dia menemuinya dialah yang berhak dengannya”


Nak tanya lagi ke soalan kenapa aku perlukan makanan tambahan? ;)

Berminat untuk pesanan boleh hubungi saya, kalau tak tahu nak apa pun boleh tanya saya..insyaAllah saya akan cuba sebaik mungkin untuk mengesyorkan yang terbaik.!


Hubungi



Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

[Testimoni] Ambil Set Kurus Shaklee bonus dah boleh makan seafood, tiada keputihan..


Hari ni saya nak kongsi lagi testimoni berkaitan Set Kurus Shaklee. Bukan apa, promosi Alfalfa ni pun tinggal 4 hari je lagi. Selepas ni harga Alfalfa dah tak dapat murah macam ni. Apa tunggu lagi, sempena harga promosi ni elok benar kalau beli Alfalfa saiz L terus. Berbaloi-baloi. Ramai pengguna Shaklee yang setelah berkenalan dengan produk Shaklee memang akan jatuh cinta dengan produk Shaklee. Apa tidaknya, kita berhajat nak A, tetapi dapat A + B + C + D. Itu bonus namanya kan??

Contohnya, si ibu berhajat nak banyakkan susu...ambil Set 3M...susu badan memang meriah, bonusnya kulit semakin cantik dan putih, siap kurus lagi. Kita pun sama, jika kita boleh dapat lebih dari apa yang kita jangka mesti akan rasa seronok dan gembira. Mahu dicanang satu dunia ye tak?

Puan Fatin berhajat nak kuruskan badan, walaupun berat badan beliau tak turun banyak bonus lain yang beliau dapat ialah tidak lagi gatal-gatal selepas makan makanan laut, keputihan dan kurang, jarang pening, kulit jadi cantik dan badan pun semakin cergas.



Apa yang ada di dalam Set Kurus yang Puan Fatin ambil ni?

Set Kurus : ESP , Alfalfa, Lecithin

Jika anda mengalami masalah seperti Puan Fiza, badan semakin berat, keputihan, alergik makanan laut sila la dapatkan vitamin tu dengan saya. Sempena bulan Januari ni Alfalfa memang murah.

Lagi Entri berkaitan ialah
  1. Ambil Set Kurus Menyusu, susu badan tetap banyak 
  2. Alfalfa sebagai kacip fatimah moden 
  3. Turun 5kg dengan Set Bajet
http://supplementforall.blogspot.com/2014/03/jana-pendapatan-dengan-shaklee.html

Hubungi saya



Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Ye..Shaklee untuk semua!!

Alhamdulillah syukur kepada Allah di atas segalanya.Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah..ameen ya rabb! Sedar tak sedar dah lama hampir 9 bulan jugalah usia blog ni kan? Saya ni memang suka meluah perasaan di dalam blog, rupanya banyak blog juga yang saya dah buat. Sekarang ni maintain yang ni je. Cerita pasal Shaklee ni, sampai bila pun tak habis..yela, Shaklee ni bukan produk baru sehari dua. Malah, kata orang tak perlu diperkenalkan lagi la..sebab semua orang dah tahu. Memang ada banyak produk kat luar sana tu, tapi...nak ke kita tanggung risiko dengan produk yang indah khabar dari rupa?

Kali ni saya nak cerita sikit, istilahnya ialah menSHAKLEEkan semua!! Istilah baru tu...kalau cari dalam kamus pun memang tak jumpa. :D

Meh nak cerita sikit, harap tak boring baca ye..Ye betul, Shaklee untuk semua.. !! Semua adik beradik saya dah ambil produk Shaklee, dan dua orang daripadanya sudah pun menjadi ahli secara sukarela. Benda baik elok dikongsi bersama, betul tak? Mak ayah saya pun alhamdulillah turut join the club.

Jika anda tidak tahu apa vitamin untuk anda..boleh hubungi saya untuk konsultasi, insyaAllah saya akan cadangkan ikut bajet anda ;)

Hubungi saya

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll


Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.






Status Halal Shaklee

Assalamualaikum

Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segalanya. Ramai yang tertanya-tanya mengenai status Halal Shaklee. Boleh dapat pencerahan di sini. ;)




Hubungi saya
Wardah

[Testimoni] Set Kurus Ibu Menyusu...susu banyak, badan kurus


Selamat hujung minggu buat semua..semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah. Ameen ya rabb!! InsyaAllah hari ini saya nak kongsikan testimoni Set Kurus Ibu Menyusu,apa yang paling best susu badan banyak badan pun semakin kurus.

Badan yang cantik dan menawan memang jadi idaman setiap wanita, malah ada wanita yang sanggup berhabis ribuan ringgit demi kecantikan. Kekadang ada produk tu, bila ambil badan kurus tetapi susu pun susut juga. Jadi, sebagai ibu yang menyusu pengambilan produk yang sebarang amat tidak digalakkan. Tambahan jika produk itu indah khabar dari rupa.

Ok, jemput baca testimoni di bawah.



Puan Nur Azzura baru mengambil Set Kurus Ibu Menyusu selama 3 minggu, tetapi sudah dapat turunkan 2 kg. Paling best sekali susu badan semakin banyak. Beliau juga turut perkenalkan Alfalfa kepada ibu mertua beliau. Kesan Alfalfa yang hebat tu, ibu mertua beliau tidak lagi lenguh-lenguh dan badan semakin ringan bangun dari tidur.

Apa yang ada di dalam Set ini?



Macam mana vitamin ini membantu dalam menguruskan badan?

ESP - selain memekatkan susu ibu, memberikan rasa kenyang dan tenaga yang lama kepada ibu. Malah kulit ibu pun boleh jadi cantik ambil ESP ni.

Lecithin - bertindak sebagai pemecah lemak dan kolesterol.

Alfalfa - berfungsi sebagai milk booster, detox. Buang kotoran degil dalam badan kita.

Nak cuba set kurus untuk ibu menyusu? Mana lah tahu boleh dapat kembali badan anak dara ;) Hubungi saya ye


Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/SupplementForAll


Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.



[Testimoni] Set Resdung Shaklee...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segalanya. Terima kasih ya Allah!! Sempena promosi Alfalfa Januari ni, saya nak kongsi testimoni Set Resdung Shaklee. Bagi mereka yang lupa atau nak tahu lebih lanjut tentang resdung, boleh google atau baca sini. Jemput jamu mata dulu baca testimoni resdung di bawah..

Testimoni 1



Testimoni 2



Betul tu, bagi yang ada masalah alergik, sesuai sangat ambil Alfalfa. Kenapa? sebab antara khasiatnya ialah merawat alergik dan eczema.

Jom kita tengok apa yang ada dalam Set Resdung ni



Bagaimana vitamin ni membantu?




Hubungi saya jika anda perlukan vitamin ini. Nak kan konsultasi? Boleh hubungi saya juga ;)


Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll
COD : UPM, Serdang, Putrajaya, Bangi, Kajang

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.























Tips : Cara nak tambah susu badan!!


Sebagai ibu yang bekerja, turun naik hasil tenusu tu memang biasa. Betul tak? Ye la, banyak faktor sekeliling yang mempengaruhi. Kekadang emosi tak stabil, waktu mengepam yang tak konsisten, dan macam-macam lagi. Jangan risau, saya pun dah rasa semua tu. Masa Asyraf kecil dulu, saya ni memang pantang dengar kalau ada orang beri cadangan itu ini untuk cara tambahkan susu. Sebut je, semua saya cuba. Yela, saya memang bernekad untuk susukan anak saya sehingga usianya 2 tahun. Apapun cara yang rasional dan munasabah pada fikiran saya memang saya akan ikut. Kali ini saya nak kongsi cara tambahkan susu badan, mungkin boleh jadi panduan buat ibu di luar sana. Jemput baca!!
  • Halba
    • Antara halba yang saya makan, fenugreek. Pulun gak duk beli fenugreek masa tu.
  • Longan kering
    • Cara ni, saya beli longan kering kat kedai ubat cina dan pasar raya, rebus longan kering tu, pastu buh gula merah dengan gula. Memang best!!
  • Jantung Pisang
    • Pantang ke pasar beli jantung, rebus..paling tak tahan sangatlah pahit..ya Allah!! Demi anak makan juga la hihi
  • Susu
    • Saya minum susu Anmum, sejak mengandung sampai dah bersalin. Cuma, tak tahan tu selalu ter skip..biasa la..rajin kan?? ;)
  • Lobak putih
    • Puas juga la duk google resepi untuk masak lobak putih ni, yela orang Melayu ni jarang makan lobak putih, kalau merah tu ok la kan. Makan mentah pun best..kalau yang putih...erkkk tapi, buat sayur campur memang best!!
  • Minum air masak
  • Ulam-ulaman
    • Saya memang suka makan ulam, sebab tu awet muda kot!! Orang yang kata hihi
  • Kurma
    • Kurma dan kismis merupakan makanan sunnah kegemaran saya dan anak-anak. Kat rumah tu memang sentiasa ada je stok. Nak mandi kismis pun boleh, sebab beli kilo hihi


Tu antara cara yang saya amalkan untuk banyakkan susu badan, tapi paling penting ialah kena konsisten mengepam setiap 2-3 jam. Memang saya dan pam sentiasa jadi bestfriend..setiap hari 3 kali sekurang-kurangnya saya mengepam. Emosi pun kena jaga, sebab emosi mempengaruhi pengeluaran susu badan kita. Boleh juga baca tips untuk mengepam, penting ilmu tu.

Perlu juga banyakkan berdoa, semoga Allah tambahkan rezeki anak kita dengan susu badan yang banyak. Yela, pada siapa lagi kita nak mengadu kan??

Jika anda mencari makanan tambahan untuk tambah susu badan, boleh hubungi saya. InsyaAllah saya boleh cadangkan bersesuaian dengan bajet dan keperluan anda. Apapun perlu diingat, makanan tambahan ini hanyalah salah satu usaha kita untuk berikan yang terbaik pada anak kita.


Hubungi

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama
: Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.









[Testimoni] Set 3M Shaklee...baru ambil 2 minggu...kebaikannya banyak sekali ;)



Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segalanya. Semoga segala urusan kita dipermudahkan olehNya selalu...ameen ya rabb!!

Minggu lepas bersiaran dari Perak, pulang ke kampung seminggu sebab ada urusan yang perlu diselesaikan. Alhamdulillah semuanya dah selesai dengan jayanya. InsyaAllah hari ni saya nak kongsi kegembiraan seorang pengguna Shaklee. Ye, walaupun baru 2 minggu mengambil Set 3M, tetapi kebaikan dan kegembiraan itu harus dikongsi bersama. Betul tak?

Jemput baca



Apa yang Puan Sakinah dapat selepas ambil Set 3M ni?
  • Susu badan semakin bertambah, dulu 2-3 oz kini sekali pam 6-7 oz,
  • Kulit yang dulunya kematu di buku lali, kini tidak lagi.
  • Dulu alah pada habuk, dan lelah sekarang tiada masalah.
  • Badan pun rasa ringan.

Waaaaaaa....banyak tu, seperti yang diketahui di dalam Set 3M tu ada 6 jenis vitamin Shaklee, setiap vitamin tu ada peranan masing-masing.Malah ada ibu yang menyusu turut dapat berat macam anak dara lepas ambil Set 3M ni.

Banyak lagi testimoni, boleh jemput baca. Benda baik elok dikongsi bersama ;)


Hubungi

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.

[Testimoni] Merawat Tonsil dengan Nutriferon Shaklee



Alhamdulillah segala puji bagi Allah atas segalanya. Semoga Segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah..ameen ya rabb!!

InsyaAllah hari ni saya nak cerita mengenai tonsil. Kisah benar ni..testimoni suami kesayangan hihi. Siapa pernah sakit tekak? Tonsil? Secara umumnya tonsil ni daripada jangkitan kuman. Antara simptomnya ialah sakit tekak dan demam. Bila kena tonsilitis ni dari ada selera makan..selera pun ke laut sebab tekak yang sakit. Rawatan tonsil ni memang ada pelbagai..secara tradisional..moden mahupun tidak.




Jumaat lepas suami saya sakit tekak..kebetulan sangat stok nutriferon kami sekeluarga dah habis...dan stok baru tak sampai lagi. Akibat terlalu sakit..perubatan moden adalah pilihan terakhir kami. Keesokan harinya masih tiada tanda sakit tekak tu berkurangan...saya pun ambil langkah drastik untuk self pickup bungkusan stok Shaklee saya di Gdex berhampiran.






Alhamdulillah...dengan izin Allah. Sakit tekak suami saya semakin sembuh menjelang petang. Demam pun dah kebah. Dah boleh makan. Alhamdulillah. Ye..suami saya mengambil Nutriferon Shaklee!!


Siapa yang mencipta Nutriferon Shaklee ni?

Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.*

Bagaimana Nutriferon Shaklee ni boleh tingkatkan imuniti?

Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.*

Adakah terdapat Kajian Klinikal untuk menyokong Nutriferon Shaklee?

Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.

Adakah Nutriferon Shaklee ni boleh didapati dari jenama lain selain Shaklee?

NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee. Sebagai suatu suplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.

Bagaimana Cara Pengambilan atau Cara Makan Nutriferon Shaklee?

Satu minggu sekali sahaja untuk mereka yang sihat, ATAU, Satu paket sehari (atau, jika perlu),di minum bersama air. Sila minum secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan.

Siapa yang memerlukan NutriFeron set ini?
  • Individu yang ingin kukuhkan sistem imun.
  • Individu yang menghadapi masalah sistem imun.
  • Individu yang mendapati pengambilan vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan ke atas penyakit yang dihidapi.
  • Individu yang apabila sakit (demam), sakitnya (demamnya) akan berpanjangan melebihi seminggu.
  • Ibu menyusu, namun mendapati anaknya masih kerap demam, dan demam berpanjangan.

Jika kita ada first aid di rumah..saya cadangkan setiap rumah perlu ada nutriferon. Ye, ianya penting untuk immune booster!!
http://supplementforall.blogspot.com/2014/03/jana-pendapatan-dengan-shaklee.html

Perlukan konsultasi..hubungi saya
Wardah Mustapa
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll
COD : UPM, Serdang, Putrajaya, Bangi, Kajang







Salam Maulidur Rasul...

Alhamdulillah segala puji bagi Allah atas segalanya. Terima kasih ya Allah. Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah....ameen ya rabb!!

Salam maulidur rasul buat semua...jom sama-sama kita banyakkan selawat dan cuba amalkan amalan-amalan sunat..jika sebelum ni jarang-jarang buat..jom mulakan hari ini. ;)p

Kelebihan Selawat:
Dari Anas bin Malik radhiallahu ‘anhu, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

«مَن صلَّى عليَّ صلاةً واحدةً، صَلى اللهُ عليه عَشْرَ صَلَوَاتٍ، وحُطَّتْ عنه عَشْرُ خَطيئاتٍ، ورُفِعَتْ له عَشْرُ دَرَجَاتٍ»

Sesiapa yang mengucapkan selawat kepadaku satu kali maka Allah akan berselawat baginya sepuluh kali, dan digugurkan sepuluh kesalahan (dosa)nya, serta ditinggikan baginya sepuluh darjat/tingkatan (di syurga kelak).” [HR An-Nasa’i No. 1297, Ahmad, sahih.]
Hadis yang agung ini menunjukkan keutamaan berselawat kepada Nabi SAW dan anjuran memperbanyakkan selawat tersebut.
Sabda Nabi SAW:
(الْبَخِيلُ مَنْ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ)
Maksudnya: “Orang Bakhil ialah mereka yang apabila disebut nama-Ku mereka tidak berselawat”. [HR: Tirmizi. Sahih].
Banyak berselawat kepada Rasulullah SAW merupakan tanda cinta seorang muslim kepada Baginda SAW, kerana para ulama’ mengatakan: “Sesiapa yang mencintai sesuatu maka dia akan sering menyebutnya”.

Tips kumpulkan stok susu EBM

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur kepada Allah di atas segalanya. Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah. Dah lama tak cerita pasal Set 3M Shaklee..Set ini memang popular dikalangan ibu-ibu, sehinggakan ada orang ingat Shaklee ni hanya jual produk menyusu je!! hihi Ok, insyaAllah hari ni saya nak cerita sikit tips untuk kumpulkan stok susu EBM.

Ada sesetengah ibu akan dapat cuti paling awal 2bulan, dan ada yang 3 bulan ketika melahirkan. Amat penting untuk ibu pastikan stok susu untuk bayi anda mencukupi supaya tidak menjadi 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'. Ok, ini ada beberapa persoalan yang saya sering jadi pertanyaan dari ibu-ibu, jom baca tips.

1. Bayi kerap sangat menyusu, macam mana saya nak pump?

Tipsnya mudah saja
Bayi menyusu sebelah kanan, ibu pump sebelah kiri atau sebaliknya (teknik ini dipanggil Tandem Nursing). Dengan Tandem Nursing ini, kedua-dua belah payudara di rangsang serentak dan hasilnya anda akan lihat susu lebih cepat dan banyak terhasil. Jika bayi menyusu kedua-dua belah, ibu pump lepas bayi habis menyusu hingga breast kosong. Apabila breast kosong, badan akan mendapat signal untuk percepatkan lagi penghasilan susu

2. Kesilapan yang sering dibuat adalah
Pam bila breast penuh. Itu salah ya. Pam mesti konsisten ikut jadual anda sendiri

Amalan mengepam cuma bila breast penuh akan menghantar signal pada otak bahawa bayi tidak perlukan susu yang banyak, dan hasilnya badan kurangkan penghasilan susu.

3. Kesilapan lain adalah
Pam bila susu keluar dan berhenti pump bila susu berhenti mengalir. Ini teknik pam yang salah
Pam mesti ikut jadual dan jangan tunggu susu keluar atau breast penuh/bengkakbila susu berhenti mengalir, ibu harus teruskan sesi pump setiap breast hingga 20-30 minit. maknanya sebelah kanan 20-30 minit dan sebelah kiri juga Walaupun susu hanya keluar 5 minit pertama anda teruskan juga pump kerana ia akan beri signal pada otak bahawa bayi perlukan lebih banyak susu. Hasilnya otak menghantar signal pada badan untuk hasilkan lebih banyak susu

4. Patuhi konsep asas penyusuan Demand & Supply lebih kerap anda ‘direct feed’ dan pam, lebih kerap anda kosongkan breast, lebih cepat dan banyak susu terhasil. Maka lebih banyak stok EBM anda

5. Minum air kosong minimum 3L sehari kerana air komponen utama susu ibu. Kurang air kuranglah susu

6. Ibu pastikan badan cukup rehat, tidak tertekan dan jangan stress. Minda mesti sentiasa positif dan emosi mesti ceria. Badan yang penat dan tertekan, minda yang negatif dan emosi yang tidak sihat punca utama susu merudum.

7. Ibu mesti jaga pemakanan agar seimbang, kaya dengan semua zat yang diperlukan dan tinggi protein serta kalsium. Jangan terlalu diet sebab badan ibu yg kurang zat punca susu merudum
susu ibu adalah apa yang ibu makan dan kurangnya khasiat dalam pemakanan si ibu maka kuranglah khasiat dalam susu ibu


8. Jangan malas untuk pam. Buat ibu yang bekerja, jangan jadikan tiada masa untuk pam satu alasan. Jika anda malas untuk pam anda boleh lupakan hasrat untuk menyusukan anak dengan susu ibu.

9. Berdoalah kepada Allah mohon dimurahkan rezeki susu untuk anak dan dipermudahkan proses penyusuan. Sentiasa berzikir kepadaNya. Dialah Maha Pemurah dan dialah Maha Pemberi Rezeki

Di bawah ini saya kongsikan testimoni ibu-ibu yang ambil Set 3M Shaklee

Testimoni 1



Testimoni 2



Testimoni 3



Bagi ibu-ibu yang stok susu tak banyak jangan cepat putus asa, banyak ikhtiar yang boleh dilakukan. Ambil air masak yang banyak setiap hari, pastikan jaga pemakanan anda jangan makan makanan yang boleh mengurangkan pengeluaran susu. Ambil makanan tambahan juga adalah salah satu usaha. Banyak lagi testimoni yang boleh anda baca.

Hubungi saya untuk konsultasi dan pertanyaan

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.









[Testimoni]Sembelit masa hamil? Tidak lagi..dengan Set Hamil Shaklee.

Asalamualaikum..

Alhamdulillah syukur kepada Allah di atas segalanya. Semoga segala urusan kita dipermudahkan dan dirahmati Allah...ameen ya rabb!! InsyaAllah hari ni saya nak cerita pasal Set Hamil Shaklee, cerita beserta testimoni sekali. ;)

Cerita pasal sembelit, wanita yang hamil memang selalu mengalami masalah semebelit, kekerapan berlaku sembelit ialah ketika di akhir kehamilan ataupun dalam erti kata lain saat kandungan dah besar.

Apa yang menyebabkan terjadinya sembelit ketika hamil?



Banyak faktor yang menyebabkan sembelit, antaranya ialah kerisauan, pergerakan fisikal yang kurang, dan kurang mengambil serat di dalam makanan. Selain itu, wanita hamil juga mengandungi hormon progensterone yang banyak, ini menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Tambahan pula, dengan rahim yang semakin membesar ini akan menyebabkan tekanan fizikal kepada usus sehingga dapat menghalang pergerakan najis ke usus besar dan rectum. Wanita hamil juga perlu mengambil air masak secukupnya kerana wanita hamil selalu mengalami dehidrasi, dan ini juga penyebab sembelit.


Antara tips untuk mengurangkan sembelit ketika hamil.
  • Makan-makanan yang banyak serat seperti cereals, beras perang, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Minum air secukupnya, 3 liter sehari. Boleh juga untuk mengambil jus oren dan yougurt kerana ianya dapat membantu mengatasi sembelit.
  • Melakukan senaman ringan seperti berjalan, menunggang basikal kerana ini dapat membantu pergerakan usus besar.

Cadangan vitamin Shaklee untuk mereka yang hamil



Vita-Lea with Iron Formula (Multivitamin)

~ Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi.
~ Vita-Lea kaya dengan iron (zat besi) di mana ia adalah sangat bagus jika ibu ada masalah masalah mudah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia adalah berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak.
~ Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

B-Complex


~ B Complex Shaklee adalah unik kerana ianya telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan vitamin B.
~ Asid folik adalah sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.
~ Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.
~ Adalah penting bagi memastikan keperluan asid folik adalah mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung sehinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C

~ Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.
~ Ia juga membantu dalam penghadaman zat. Di samping itu Vitamin C juga meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh (cth: selsema).
~ Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Ostematrix (Kalsium Magnesium dengan Vitamin D)

~ Ibu hamil memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari.
~ Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Dengan adanya vitamin D, kalsium dapat diserap dengan lebih baik oleh tubuh kita.
~ Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
~ Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
~ Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.
~ Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot (simpul biawak)
~ Menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
~ Sekiranya ibu hamil mengalami masalah kekurangan kalsium, ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis pada usia tua.
~ Sangat sesuai bagi orang yang tidak suka minum susu.

ESP (Protein)


~ Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh.
~ Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak.
~ Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik.
~ Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.
~ ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
~ Protein memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
~ Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
~ Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Omega Guard (Omega 3)

~ Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.
~ Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak.
~ DHA dan EPA dari OmegaGuard ini penting untuk pembentukan otak dan mata bayi.
~ Untuk ibu pula, ia membantu mengawal berat paras kolesterol dalam darah.


Ok, kita baca pula testimoni berkaitan sembelit




Inginkan konsultasi dan pertanyaan? Hubungi saya

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama
: Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.

[Testimoni] Set Bersalin Shaklee...nampak macam anak dara selepas bersalin!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur kepada Allah di atas segalanya. Terima kasih ya Allah. Semoga kita semua sentiasa di dalam rahmat dan kasih sayang Allah. Ameen ya rabb!!!

Dah lama tak cerita pasal Set Bersalin/Berpantang...jemput baca testimoni Puan Azzahra di bawah.




Ringkasan cerita, Puan Zahra ni dia ambil vitamin Shaklee dari masa hamil...kemudian diteruskan sampai bersalin. Masa beliau hamil, beliau Ambil ESP,Vitamin C, Omega dan B-Complex. Lepas tu, bersalin beliau tambah Alfalfa dan Vitalea pula.

Dari cerita beliau, memang beliau hanya berjalan kaki ke pejabat dari awal hamil sampai dah sarat. Cuma beza masa jela, 10 minit ke 20 minit bila dah sarat. Yela, masa sarat...badan memang berat nak bawa. Orang yang jumpa beliau siap tegur, cergas macam tak pregnant. Berat masa hamil pun naik stabil 20kg. Masa 7 bulan, hb dia turun..jadi dia ambil Vitamin C pastu naik cantik hb dia.


Lepas bersalin, susu meriah, luka bersalin cepat sembuh, orang yang datang ziarah siap tegur macam tak pantang sebab nampak sihat. Siap ada makcik yang tegur beliau nampak macam anak dara sebab berat turun ke 50kg. Anak masuk 3 bulan, berat jadi 47kg.


Ye, semua dengan izin Allah...tapi kita memang perlu berusaha untuk sihat dan cergas.

Banyak dah testimoni bersalin saya kongsi sebelum ni. Testimoni Set Hamil pun ada banyak.

Jika anda, perlukan nasihat dan cadangan berkaitan Set Hamil dan Berpantang boleh hubungi saya. Saya akan cadangkan bersesuaian dengan bajet anda.


Hubungi saya

Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll


Peringatan bersama
: Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.

Alfalfa Complex

Salam Ahad kepada semua,
Nak tahu tak? Alfalfa Complex merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee pada tahun 1950an.

Diperbuat daripada tanama Alfalfa (Medicago Sativa) secara organik di California yang bebas sari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai "Raja Segala Tumbuhan". Medicago Sativa memiliki gred yang paling tnggi di kalangan tumbuhan Alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai 20 kaki ke dalam tanah untuk menerap pelbagai nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang penting dilupuskan.

Kemudian, daun-daun yang telah dikeringan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan di bawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg alfalfa.

Manfaat utama Alfalfa

Tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi. Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagia makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.
  • Mencuci hati, darah dan usus
Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit.
  • Melawan alahan
  • Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete foot) dengan berkesan.
  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut
  • Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit
  • Menyingkirkan lemak dan kolesterol
  • Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.
  • Melawan tumor
  • Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.
  • Melegakan keletihan
  • Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit
  • Mencegah/merawat atritis
  • Melegakan sakit atritis dan kesakitan



Nak dapatkan Alfalfa dengan harga promosi? Hubungi saya


Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll


Set Resdung Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..salam jumaat buat semua. Saya rasa tak pernah lagi cerita pasal Set Resdung Shaklee ni, cuma dulu pernah la cerita pasal adik saya yang selalu bersin pagi-pagi. Ok, kali ni saya nak detail kan lagi cerita pasal resdung ni. Jemput baca ye!!

APAKAH RESDUNG(SINUSITIS)
Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.Sinusitis merupakan keradangan pada selaput sinus. Apabila berlakunya Sinusitis, mukus seperti hingus tidak dapat mengalir keluar dengan baik dari sinus. Oleh yang demikain ia akan dipenuhi oleh rembesan. Biasanya, "penyapu-penyapu" kecil dalam sinus yang dipanggil silia akan menolak mukus keluar dari sinus ke dalam hidung. Apabila kerosakan berlaku pada fungsi silia atau bila bukaan yang terletak di antara sinus dengan laluan hidung tersumbat anda akan mendapat Sinusitis

Selalunya, Sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang akan berakhir dalam beberapa hari. Kadang-kadang ia bermula dengan jangkitan virus yang mencetuskan selesema dan menyebabkan berlakunya kesesakan dalam sinus yang akhirnya membawa kepada jangkitan sinus oleh kuman bakteria. Sinusitis jenis ini dipanggil Sinusitis akut.

Sinusitis yang kronik (kadangkala disebut sebagai Sinusitis berterusan) ialah merujuk keradangan sinus yang berlaku beterusan sehingga berbulan-bulan atau kadang kadang bertahun-tahun. Jika anda sering diserang Sinusitis atau jangkitan tersebut berlarutan hingga lebih dari 3 bulan, ia mungkin merupakan Sinusitis kronik. Gejala Sinusitis kronik mungkin tidak seteruk Sinuisitis akut tetapi Sinusitis kronik boleh mencetuskan komplikasi yang serius seperti jangkitan pada otak dan kebutaan.

Apakah Yang Menyebabkan Sinusitis Dan Gejalanya?

Sinusitis biasanya berlaku selepas mendapat selesema dan selalunya dikaitkan dengan demam alergi atau demam alahan (rinitis alergik), asma atau pencemaran udara yang boleh menyebabkan keradangan. Ia boleh terjadi kepada semua kumpulan umur.

Petanda yang klasik penyakit ini ialah sakit di bahagian muka, sakit gigi, tekanan di muka, hidung tersumbat, sakit kepala, keluar hingus yang berwarna kuning kehijauan dan berbau busuk. Sakit kepala sinus akan terasa apabila bangun dan menjadi teruk apabila membongkok. Seseorang itu merasakan dirinya tidak sihat. Membran mukus dalam hidungnya kelihatan merah dan bengkak dan mungkin terdapat nanah terkeluar dari hidung.

Di kalangan kanak-kanak, simptom yang lazimnya berlaku ialah pengap hidung. Ini akan menyebabkan sakit di mata dan bengkak di sekitarnya. Keadaan ini memerlukan rawatan kecemasan.

Sakit tekak dan batuk adalah sangat lazim bagi kedua-dua Sinusitis akut dan kronik.

Antara kuman yang menjadi punca penyakit ini ialah:
* Streptococcus
* Staphylococcus

Pada keadaan normal, kedua-dua jenis kuman ini sememangnya sedia ada terdapat pada rongga hidung tetapi ia tidak menyebabkan apa-apa penyakit.

Malah, dengan sistem pertahanan tubuh yang kuat ia dapat dikawal. Sebaliknya, sekiranya berlakunya kepincangan pada pertahanan tubuh bakteria ini dapat membiak tanpa kawalan dan menyebabkan resdung.

GEJALA RESDUNG(SINUSITIS)

• Hidung selalu tersumbat
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya

KEMUDARATAN RESDUNG(SINUSITIS)

• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat

PUNCA BAKTERIA MEMBIAK

Punca utama yang menyebabkan bakteria membiak apabila pintu-pintu rongga sinus tersumbat. Ia tersumbat apabila berlakunya:

a. Radangan pada hidung.

Faktor-faktor yang menyebabkan radang hidung ialah apabila berlakunya:

* Jangkitan kuman dan alergi (alahan).

Sekiranya keadaan ini berlaku dinding hidung membengkak. Apabila lapisan ini membengkak ia akan menutup pintu sinus.

b. Ketumbuhan atau polip pada hidung di mana tumor ini menutup pintu rongga sinus (ostia) seperti ketumbuhan malignant (kanser di hidung)

Apabila ostia tertutup cecair daripada rongga sinus tidak dapat keluar dan bertakung.Apabila berlakunya takungan ini, bakteria akan membiak yang menyebabkan terjadinya resdung.

c. Jangkitan pada gigi geraham atas

Akar umbi gigi geraham atas berada di sinus maxilla. Apabila seseorang mengalami sakit gigi, ia akan menjangkiti akar gigi dan keluar ke sinus. Keadaan ini berlaku sekiranya gigi yang berpenyakit tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya oleh doktor gigi. Ada kalanya dalam proses mencabut gigi, akarnya terpatah dan tertinggal.

d. Genetik

Resdung bukanlah penyakit genetik, tetapi alahan yang diwarisi yang menyebabkan sinusitis itu merupakan genetik.

Sumber.

Jika anda mencari-cari rawatan alternatif..Shaklee ada jawapannya. Set Resdung Shaklee. Terdiri daripada B-Complex, Alfalfa dan Vitamin C.




Ok, mari kita lihat pula bagaimana vitamin ini membantu?




Lagi Entri berkaitan resdung
  1. Set Resdung Shaklee penawar resdung 
  2. Khasiat Vitamin C yang perlu anda tahu 
  3. Fakta Alfalfa yang tak semua orang tahu
http://supplementforall.blogspot.com/2014/03/jana-pendapatan-dengan-shaklee.html

Hubungi saya



Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.

Alfalfa Shaklee..Promo bulan Januari 2014


Alhamdulillah..segala syukur bagi Allah di atas segalanya. Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah..ameen ya rabb!!

Kita sudah pun melangkah ke tahun 2014. Sekejap je masa berlalu. Jika ditanya, pasti semua orang ada azam masing-masing sempena tahun baru. Yela, tahun baru dan azam memang sinonim. Untuk saya, lebih suka saya berazam setiap hari. Berazam untuk jadi lebih baik dari hari sebelumnya!! Setiap hari adalah hari yang baru untuk semua orang, kita juga berhak untuk mencorak hari kita itu. Maka, sebab itu saya memperbaharui azam saya setiap hari ;)



Ok, balikkepada tujuan asal...sebenarnya nak cerita pasal Alfalfa. Tambahan pula Alfalfa promosi bulan Januari ni. Buy 6 free 1. Memang murah la!! Saya pernah bercerita pasal Alfalfa ni dulu, tapi kali ni insyaAllah lagi detail la.

Jom kenali Alfalfa!!


Alfalfa adalah tumbuhan yang jarang diperkatakan. Mungkin kerana ia bukan berasal dari negara kita.

Alfalfa sebenarnya sejenis tumbuhan/herba yang sangat kaya dengan nutrisi.

Khasiat Alfalfa boleh digunapakai untuk simptom berikut:

Bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan, bengkak buku lali dan kaki, sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau, serta tujuan detoksifikasi.

Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria.

Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6– membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:
Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu

Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.

Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.






19 KEBAIKAN UTAMA ALFALFA SHAKLEE:

1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian

2. Melegakan sakit sendi dan belakang.

3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.

4. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).

5. Merawat arthitis

6. Bagus untuk elergi dan ekzema

7. Merawat athma

8. Mencuci usus bagi membuang toksik

9. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor

10. Meneutralkan asid dalam badan

11. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).

12. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).

13. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).

14. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).

15. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan

16. Meningkatkan stamina seorang suami

17. Melegakan sembelit

18. Membuang angin dalam badan

19. Milk booster


AWAS!!!!

Tidak semua alfalfa adalah sama, alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.

Banyak kebaikan alfalfa ni, rugi jika tak dimiliki. Untuk wanita yang ada masalah 'kewanitaan', Alfalfa juga penyelesaian. Bagi ibu menyusu...mereka yang alegik, resdung, dan macam-macam lagi la. Alfalfa ada jawapannya!! Jangan lupa baca testimoni ye?? ;)


Hubungi saya



Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget