[Testimoni] Set Kurus Shaklee....banyak inci yang hilang ;)

Selain Set 3M (Breastfeeding), Set Kurus Shaklee juga merupakan antara set yang popular kepada pengguna-pengguna Shaklee. Saya juga jatuh cinta dengan Shaklee kerana menggunakan Set Kurus untuk ibu yang menyusukan.

Mari baca testimoni Puan Musliana Mustafa di bawah,


Puan Musliana Mustapa ambil Set Kurus seperti di bawah

-ESP untuk memberi rasa kenyang yang lama, jadi kalau kenyang lama..kurang makan, dan bila kurang makan insyaAllah kurus ;)

Alfalfa untuk detoks, buang toksin dari dalam badan.

- Lecithin untuk pembakar lemak-lemak degil dalam badan.

- Herb lax untuk membuang najis-najis degil dalam badan

- OmegaGuard berfungsi lebih kurang macam Lecithin sesuai untuk mereka yang ada bajet lebih.


Dulu 114 kg, sekarang jadi 89 kg selepas mengambil Set Kurus Shaklee. Walaupun 89kg nampak besar pada kita tapi 25kg yang dah turun tu tetap satu angka yang besar pada kita kan? Tambahan pula banyak inci yang kurang, boleh tengok sendiri pada gambar di atas.

Bonus yang Puan Musliana dapat ialah, niat nak kuruskan badan je..alhamdulillah kulit pun makin cantik. Sebab ambil ESP tu sekali. Dulu makan ubat darah tinggi, sekarang tidak lagi. Malah, toxin dalam badan pun dah semakin berkurangan.

Jadi, ada sesiapa nak kurus macam Puan Musliana? Semua orang nak kuruskan? Tapi disamping makan supplemen jangan lupa untuk amalkan tips di bawah untuk memberikan kesan yang lebih cepat.
InsyaAllah jika amalkan, mesti dapat tubuh yang kita idamkan. ;)
Jangan segan-segan hubungi saya..kalau nak kurus, tapi kurang bajet. Boleh ambil vitamin di bawah ni.

2 Vitamin ini boleh tahan dalam 1-2 bulan, harga sangat berbaloi-baloi. Jimatkan?

Nak baca lagi testimoni set kurus? Klik sini.

Berminat boleh hubungi saya ;)

Wardah
https://www.facebook.com/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.


[AJHT] Vitamin Sakit Lutut dan Sendi Shaklee

Pernah tak terjadi masalah lutut berbunyi? Tambah-tambah kalau naik tangga dan ketika rukuk dalam solat. Bukan makcik pakcik je ada masalah ni, muda-muda dan belum kawin pun ada masalah macam ini. Betul, dulu saya pun mengalami masalah yang sama, waktu nak rukuk dalam solat dan jika nak duduk dari berdiri, memang lutut kadangkala berbunyi...perasaan?? Malu juga, tapi alhamdulillah...sejak saya sendiri amalkan makan vitamin Shaklee jarang sekali dah kejadian lama berulang. ;) Shaklee ada Set Sendi, memang terbaik Set Sendi ni sebab gabungan ketiga-tiga vitamin (AJHT + Ostematrix + Omegaguard).




Sebenarnya ada 2 jenis rawan pada lutut :
  • rawan meniskus - penyerap kejutan antara bahagian atas tulang paha (femur) dan tulang besar di bawah kaki (tibia)
  • rawan artikular - berwarna putih bersinar yang menutupi hujung kebanyakan tulang. Ia memastikan tulang bergeseran tanpa rasa sakit. Tebalnya hanya beberapa milimeter saja. Rawan artikular berfungsi untuk meminimumkan tekanan apabila individu bergerak. Pada masa sama, ia turut berfungsi sebagai penyerap kejutan.
Rawan tidak memiliki bekalan darah (avaskular),sekiranya berlaku kerosakan rawan, ia tidak boleh pulih dengan cepat seperti mana kulit atau otot yang rosak. Selain sifat yang avaskular, rawan artikular juga tiada bekalan saraf (aneural).
Pada permulaan kecederaan pada rawan, anda tidak akan berasa sakit. Namun, apabila kecederaan itu semakin teruk atau rawan mula berlubang, ia akan menjejaskan pergerakan sendi. Namun, sendi juga akan mengalami masalah keradangan dan sakit.

Jika kecederaan itu besar, tulang di bawah rawan akan hilang perlindungan dan menyebabkan geseran. Tanpa rawatan, keadaan inilah pada akhirnya akan menjejaskan sendi.

Di antara simptom kerosakan rawan ialah :
  • lutut juga mungkin berbunyi ketika bergerak terutama jika rawan di belakang kepala lutut yang rosak.
  • sakit pada sendi
  • sendi bengkak
  • lutut terkunci (lock knee) - sendi lutut tidak boleh diluruskan
Antara penyebab utama masalah sendi dan rawan adalah osteoarthritis dan selalunya membabitkan golongan berusia. Sementara golongan muda biasanya mengalami kecederaan rawan kerana pembabitan dalam sukan.

Suplemen yang terbaik untuk anda yang mengalami masalah lutut berbunyi dan sakit lutut ialah AJHT.

Nak tahu lebih lanjut tentang AJHT ?
Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yang mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q: Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Q: Apakah Boswellia ?
A: Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Q: Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A: Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Q: Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q: Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral ( ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat chondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrient penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen.Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.

Sumber info di petik daripada booklet Shaklee Advanced Joint Health

Ok, mari kita baca testi di bawah pula. ;)

Testimoni 1
Testimoni 2

Testimoni 3
Testimoni 4
Testimoni 5
 Testimoni 6
 Testimoni 7


 Testimoni 8

 Testimoni 9

Apa tunggu lagi, bulan ini promo AJHT...beli 6 percuma 1, kalau beli 1 pun dapat harga istimewa. Hadiahkan kepada ibu bapa kita mahupun untuk kegunaan kita sendiri ;)

Lagi Entri berkaitan masalah lutut
  1. Tiada lagi sakit pinggang dengan Ostematrix
  2. Sakit sendi punca kekurangan kalsium

Berminat? Hubungi saya ye.
Wardah
|019-3305476| wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/messages/SupplementForAll




Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.
 

Harga Set 3M (breastfeeding) Shaklee

Siapa kata produk Shaklee mahal? Itu antara persepsi yang memang selalu kita dengar. Tak perlu cakap orang, saya pun dulu memang mempunyai anggapan yang sama. Tak kenal maka tak cinta. Alhamdulillah saya melakukan langkah pertama. Dan sejak itu saya menjadi pengguna setia Shaklee, dan kini telah menjadi pengedar ;)



Apa yang ada di dalam set 3M Shaklee?

1.ESP
Mengandungi Isoflavone yang bertindak seperti hormon estrogen, membantu dlm meningkatkan penghasilan susu. Di sampiong itu Isoflavone melambatkan, membantu melembap, menggebu dan menganjalkan kulit dan payudara. Di samping itu soya menggandungi protein yg tinggi utk bayi anda.

2.Alfalfa
Telah digunakan sekian lama secara tradisi oleh para ibu untuk meningkatkan penghasilan susu. Di samping itu Alfalfa bagus untuk kesihatan buah pinggang dan merendahkan kandungan kolestrol.

3.B-Complex
Amat penting untuk memastikan perkembangan saraf yg sempurna untuk bayi anda, di samping memastikan kesihatan mata, mulut dan kulit anda serta bayi. Selain itu, ia membantu penghasilan tenaga dan darah.

4.Ostematrix
Ianya sangat penting untuk memastikan kesihatan gigi dan tulang anda. Susu yang anda berikan kepada bayi mengandungi kalsium yang tinggi, jika anda tidak mengambil kalsium yg cukup, kalsium dari tulang anda akan diserap bagi menghasilkan susu. lama kelamaan terutamanya ibu yang mempunyai anak ramai, tulang anda akan rapuh, gigi rongak, belakang membongkok. Oleh itu, pastikan anda mengambil kalsium yang cukup.

5.Vitalea
Adalah yang terpenting untuk anda dan bayi kerana ia mempunyai nutrisi lengkap bagi memastikan kesihatan yang sempurna dari segala aspek kesihatan.

6.Vitamin C
Penting untuk mengoptimumkan imun sistem anda dan bayi, di samping itu ia membantu dlm penghasilan kolagen. bagus untuk kulit yg cantik dan sihat.


Nampak macam banyak dan mahal sebab harga semua RM5++, tapi ianya berbaloi sebab tahan dalam 3-4 bulan bergantung kepada cara pemakanan setiap botol. Tapi, seandainya anda tiada bajet yang besar, boleh tengok pakej seperti di bawah.
Harganya pun bersesuaian dengan bajet anda. Kalau tak tahu nak ambil yang mana satu, boleh pm atau email saya untuk pertanyaan lanjut. Nak baca testimoni klik sini.

Lagi Entri berkaitan
  1. Tips mengepam untuk ibu
  2. Susu merudum ketika datang haid?
  3. Bonus yang ibu dapat ambil Set 3M
Hubungi saya ye
Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/SupplementForAll

Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya. 

[Testimoni] Set Hamil Shaklee Terbaik ;)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah syukur pada Allah di atas segalanya. Semoga kita sentiasa dalam rahmat, kasih sayang dan keampunan dari Allah.

InsyaAllah hari ini saya nak bercerita tentang Set Hamil Shaklee. Vitamin Shaklee ini boleh diambil seawal trimester 1 sehingga 3. Apa yang terdapat di dalam Set Hamil ini?

Tahukah ibu, bahawa biasanya di awal kehamilan. Ibu akan mengalami 'morning sickness'. Muntah-muntah dan tiada selera makan. Jadi Set Mengandung Shaklee ini akan membantu mencukupkan vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh janin yang sedang membesar.

Ibu mengandung perlukan makanan yang berzat dan sihat. Jika pemakanan tidak dititik berat. Pasti lesu dan tidak bermaya. Lebih teruk jika ketika melahirkan, ada komplikasi. Dan memberi kesan kepada anak yang ditunggu-tunggu tadi. Jadi pilihlah yang terbaik dari awal kehamilan ya.

Trimester 1
  • Vitalea with Iron Formula

Trimester 2 & 3

  •  Vitalea with Iron Formula
Vitamin B Complex
- B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Sustained Release Vitamin C
 - Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. Pengambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Vitalea with Iron Formula
 - Vita-Lea adalah multivitamin. Jadi ibu tidak perlu mengambil Obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah Anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung. Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Mengandungi iron formula yang membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.

Ostematrix
 - Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Setiap 1 biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan. Bagi sesetengah ibu hamil, ia mampu melawaskan sistem pencernaan dan boleh mengurangkan morning sickness.

OmegaGuard
- Membantu pembentukan sel otak janin. Pengambilan hanya dibenarkan selepas bulan ke-4 kehamilan (trimester ke-2). Anak-anak yang ibunya mengambil suplemen Omega-3 juga mempunyai nilai yang lebih tinggi pada koordinasi mata dan tangan, kemampuan berbicara, lamanya waktu berbicara, dan jumlah kosa kata yang mereka miliki berbanding dengan kanak-kanak yang ibunya tidak mengambil Omega-3.

SUPPLEMEN YANG DILARANG UNTUK WANITA HAMIL
Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya:-
  • Vitamin E
  • Alfalfa
  • GLA
  • Vivix
  • Cinch
  • CarotoMax



Ibu mengandung tidak perlu risau, Set Hamil ini selamat untuk diambil dan telah dibuktikan sendiri oleh doktor-doktor perubatan. Baca Testimoni di bawah

Dan testimoni ini

Berminat boleh hubungi saya, jangan risau saya akan berikan harga yang istimewa kepada anda. Jika tiada bajet, boleh dibawa berbincang ;)


Wardah
|019-3305476|wardahmustapa@gmail.com
http://supplementforall.blogspot.com/
https://www.facebook.com/SupplementForAll


Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya.

Kenapa perlu memilih Shaklee?

Assalamualaikum dan salam sejahtera ;)

Alhamdulillah dan syukur kepada Allah di atas segalanya. Rasanya belum terlewat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua!! Semoga semua amalan kita diterima Allah..ameen ya rabb!!

Hampir 2 minggu juga blog ni tak update, insyaAllah saya akan cuba update selalu selepas ini. Kali ini saya nak ceritakan kenapa saya memilih Shaklee, eh bukan saya sahaja...suami, anak-anak, mak, kakak dan adik-adik saya dan kakak ipar.


Sebelum terlupa, saya nak kongsikan carta di bawah

Berikut adalah kedudukan carta supplement multivitamin dunia 2013.

TOP 5 Ranking Dunia

No 1 Xtend-Life
No 2 Shaklee
No 3 Douglas Laboratotries
No 4 USANA Health Sciences
No 5 Source Nutrals

Top 5 Ranking Malaysia

No 1 Shaklee
No 2 USANA Health Sciences
No 3 Herbalife
No 4 Alpha Lipid
No 5 Nutrilite (Amway, Quixtar)

Kenapa kita perlukan makanan tambahan (supplement) ?
1.    Kita mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
2.    Kebanyakan rakyat Malaysia makan mengikut rasa sahaja.
3.    Gangguan penyerapan nutrisi daripada pemakanan.
4.    Kehilangan nutrient dalam makanan
5.    Buah-buahan dan sayuran mungkin terjejas atau tercemar.
6.    Badan kita memerlukan dos yang lebih bagi sesetengah nutrient
7.    Kita sering terdedah dengan pencemaran alam sekitar

Memilih Shaklee merupakan langkah bijak untuk nutrisi yang lebih baik

Shaklee menawarkan set supplemen untuk sesiapa sahaja. Set ibu hamil, menyusu, pantang, kesihatan IQ kanak-kanak, cantikkan kulit, mencegah tulang rapuh, atasi keguguran rambut, tingkatkan tenaga dan melawan stress, kecantikan wanita dalaman dan luaran, anti penuaan, mengekalkan kesihatan jantung, meningkatkan kesihatan pesakit kencing manis dan gout, system penghadapan yang lebih baik, penawar resung, asma, tingkatkan system imun, konflik berat badan dan sebagainya.

Alhamdulillah, saya hanya berkongsi yang baik dengan semua. 'Sharing is Caring'. Mak saya mengambil AJHT + Ostematrix + OmegaGuard, alhamdulillah sakit-sakit sendi dan lutut sudah berkurang, dan mak juga sudah masuk bulan kedua mengambil supplemen Shaklee.

Apa tunggu lagi, lebih banyak cerita yang akan saya kongsikan nanti insyaAllah, benda baik elok dikongsi bersama.


Wardah


Peringatan bersama : Kita perlu berusaha untuk sihat. Disamping berusaha, perlu seiring dengan doa kepadaNya. 

Macam mana nak tahu bayi anda dapat susu yang mencukupi.

Bagaimana saya akan tahu jika bayi saya mendapat susu yang cukup?
Dalam beberapa minggu pertama, anda mungkin tertanya-tanya jika bayi anda mendapat susu yang secukupnya, terutamanya jika dia mahu menyusu setiap masa atau ternampak tidak puas selepas menyusu. Apabila telah lepas satu atau dua hari pertama, bayi anda akan selalu berasa lapar. Dan kemungkinannya memang dia lapar, sebab susu badan selesai dicernakan dalam dua jam selepas dia menyusu.

Kebanyakan bayi baru lahir mahu menyusu lapan hingga 15 kali sehari pada tiga atau empat hari pertama kehidupannya. Ramai bayi yang masih menyusu 10-12 kali sehari selepas minggu pertama. Bayi akan terus menyusu begini sehingga satu minggu lagi sebelum mengurangkan penyusuan ke lapan hingga 10 kali sehari. Susukan bayi anda sekerap yang dia kehendaki. Anda dapati bahawa anda tidak boleh lagi melakukan kerja harian biasa dalam beberapa minggu pertama semasa menyempurnakan rutin menyusukan bayi.

Malangnya, menimbang berat badan bayi pada beberapa hari pertama tidak akan menyakinkan anda, sebab berat badan bayi baru lahir selalunya turun lima hingga 10 peratus daripada berat lahir mereka dalam minggu pertama atau seterusnya. Walau bagaimanapun, bayi anda sepatutnya menambah berat badan selepas itu, dan jika anda menimbangnya semula pada hari ke-10 hingga ke-14, anda akan mendapati berat badan bayi anda sudah pulih kepada berat lahirnya.

Terdapat beberapa cara untuk mengukur jika bayi anda menyusu secukupnya, dan terdapat juga tanda-tanda yang dia tidak menyusu secukupnya. Penyahidratan dalam bayi baru lahir jarang berlaku tetapi anda perlu mengetahui tanda-tanda bayi menyusu dengan sempurna supaya anda boleh menghubungi doktor anda jika terdapat sebarang keadaan yang tidak menyenangkan. Ini termasuklah:
  • Bayi anda menyusu lapan hingga 10 kali sehari pada dua atau tiga minggu pertama.
  • Buah dada anda sudah melepaskan susu sepenuhnya dan berasa lebih lembut selepas penyusuan.
  • Kulit bayi anda berasa tegang – ia akan memantul semula apabila dicubit.
  • Sepatutnya terdapat sekurang-kurangnya enam kali tukaran lampin basah dalam masa 24 jam. (Lebih mudah untuk mengetahui lampin biasa yang basah daripada lampin pakai buang yang basah.) Urin bayi anda akan berwarna jernih dan tidak berbau.
  • Kelihatan bayi menelan semasa penyusuan.
  • Najis bayi anda berwarna kuning gelap atau sering gelap, atau najis semakin berwarna cerah pada hari kelima selepas kelahiran.
Apakah tanda-tanda amaran bahawa bayi saya tidak mendapat susu secukupnya?
Tanda-tanda bahawa bayi anda tidak mendapat susu secukupnya selalunya termasuk perkara yang berikut:
  • Bayi anda tidak mendapat balik berat lahirnya atau menambahkan berat badan selepas dua minggu.
  • Payu dara anda tidak berasa lebih lembut selepas penyusuan.
  • Bayi anda meragam atau sering letih.
  • Pipi bayi anda lekung atau membuat bunyi berdecit semasa menyusu. (Ini adalah tanda yang bayi anda tidak menghisap dengan betul dan anda perlu mendapatkan nasihat pakar perunding penyusuan untuk memastikan anda menggunakan teknik yang betul.)
  • Selepas hari kelima kelahiran, anda tidak menyalin lampin bayi anda sebanyak enam hingga lapan kali dalam masa 24 jam.
  • Bayi anda tidak membuang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari atau najisnya masih berwarna gelap lima hari atau lebih selepas kelahiran.
  •  Bayi anda semakin berwarna kekuningan, bukannya semakin kurang, selepas minggu pertama.
  • Muka bayi anda tidak berisi dalam masa tiga minggu.
  • Kulit bayi anda tetap berkerut selepas minggu pertama.
Jika anda risau mengenai sebarang tanda-tanda berikut, hubungi doktor atau ahli pediatrik keluarga anda.
Anda akan tahu yang anda menyusukan bayi dengan secukupnya apabila:
  • bayi anda melekap pada buah dada anda dengan baik dan menyusu apabila terasa lapar;
  • penyusuan adalah selesa dan tidak menyakitkan;
  • dan, bayi anda akan menukar ritmanya semasa menghisap dan berhenti seketika semasa penyusuan, mula menyusu tanpa berhenti dan melepaskan hisapan secara spontan apabila sudah kenyang.
Jika bayi anda menunjukkan tanda-tanda berikut, anda menyusukannya dengan secukupnya. Salah satu perkara yang paling sukar semasa memulakan penyusuan ialah merasa yakin bahawa anda menyusukan bayi anda secukupnya. Memang anda menyusu dengan betul, tetapi jangan teragak-agak untuk mendapat nasihat dan bantuan daripada ahli pediatrik, doktor keluarga atau perunding penyusuan semasa peringkat awal penyusuan.

Selain itu, ibu juga harus mengambil makanan tambahan untuk membantu kelancaran penyusuan bayi anda. Saya cadangkan Set 3M. Set ini merangkumi untuk kesihatan ibu dan bayi.
Wardah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget