Anda Terlalu Kurus? Underweight?

Assalamualaikum

Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segalanya. Semoga kita semua sentiasa di dalam rahmat dan kasih sayang Allah..ameen ya rabb!!

Bukan semua orang nak kuruskan badan tau? hehe Ramai juga yang nak naikkan berat badan. Almaklumlah, badan terlalu kurus dan BMI di bawah paras normal.

 Berapa BMI untuk underweight ni?
  • If Your BMI is Less than 18.5, you are underweight
  • If Your BMI is 18.5 to less than 25, your weight is desirable
  • If Your BMI is 25 to less than 30, you are overweight
  • If Your BMI is 30 or more, you are obese
 sumber

Nak kira BMI? Boleh klik sini.

Sepanjang hidup saya ni ada juga insan-insan sekeliling saya yang memang terlalu kurus. Rasanya kalau angin bertiup kencang mungkin badan tu pun turut melayang. Iye, tak tipu ;)

Penyakit yang risiko dihadapi oleh mereka yang terlalu kurus

1. Osteoporosis

2. Masalah kesuburan

3. Kurang daya Tahan

Nak tahu kenapa menyebabkan seseorang itu terlalu kurus?
  1.  Memiliki tahap metabolisme yang cepat Pengaruh faktor genetik
  2.  Pengaruh faktor genetik
  3.  Keperibadian dan lingkungan sekitarnya
Antara Faktor yang menyebabkan berat badan tak berjaya dinaikkan.

1) Makanan yang diambil tidak sempat diproses menjadi nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh secara 100% sepenuhnya disebabkan oleh kadar metabolisme yang cepat. Ini menyebabkan nutrien dibuang begitu sahaja dengan sia-sia.

2) Pengambilan makanan yang sedikit (makan sedikit sahaja dah rasa kenyang). Perut tidak dapat menampung pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak disebabkan telah menjadi kebiasaan makan sedikit sahaja.

Secara asasnya, untuk tambah berat badan secara sihat, memadai kita mengambil 3 supplement ini, iaitu: Vita-Lea, B-Complex, dan Meal Shakes.
Nak tahu fungsi setiap vitamin itu?

Meal Shakes : Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. Sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. Supplement penting untuk menambah berat badan yang mana ia membantu menambah selera makan. Walau kita kurang makan namun pengambilan Meal Shakes ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga.

Vita-Lea : Membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid atau beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam Vita-Lea kita), tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.

B-Complex : Mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. Mengawal atur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

Jadi, sesiapa yang rasa terlalu kurus boleh ambil set tambah berat badan ni. Dan boleh hubungi saya. Bukan apa, di dalam kehidupan kita ini sentiasa perlu besederhana. Tidak terlalu kurus dan tidak terlalu gemuk. Pendek kata, sedang-sedang saja...

Bila terlalu gemuk, atau terlalu kurus..penyakit pun mudah nak singgah. Bila sakit nanti, nak beribadah pun susah. Betul tak?


Hubungi


 No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget